"ဘေလာ့လုပ္ၿပီး စာေတြ ေရးစမ္းပါဗ်ာလို႔" တိုက္တြန္းသူေတြက တိုက္တြန္း ခဲ့ၾကတာ ၾကာခဲ့ပါၿပီ။ တိုက္တြန္းၾကတဲ့ အရင္းႏွီးဆံုးမိတ္ေဆြမ်ားထဲက တစ္ဦးကေတာ့ အေမရိကန္မွာေရာက္ေနတဲ့ ေဒါက္တာေသာင္းတင္ (စာေရးဆရာ လူမ်ိဳးေနာ္)ပါ။ ဇနီးျဖစ္သူက အနီးကပ္ အားေပးတိုက္တြန္းခဲ့ သလို သမီးျဖစ္သူကေတာ့ ယခုဘေလာ့ကို အစမွအဆံုး လုပ္ေပးခဲ့တာ ျဖစ္ တယ္။ ေရးမယ္ ေရးမယ္နဲ႔ အခုမွပဲ ေရးျဖစ္ပါေတာ့တယ္။ ကမာၻမွာ အရည္ အေသြး အေကာင္းဆံုးကၽြန္းထြက္ရွိတဲ့ အမိျမန္မာျပည္နဲ႔ ကၽြန္းပင္ေတြ ၀န္း ရံထားေလ့ရွိခဲ့တဲ့ ေမြးဇာတိ ကန္႔ဘလူၿမိဳ႔ကို အမွတ္တရ ဂုဏ္ျပဳ႔လ်က္ ဒီဘေလာ့၏အမည္ကို 'ကၽြန္းသာယာ'လို႔ ေပးလိုက္ပါသည္။

Sunday, January 5, 2014

ထပ္တရာ





၁၃၇၅ ခုႏွစ္၊ ျပာသိုလဆန္း ၅ ရက္(5 January, 2014 Sunday)




ၿပီးခဲ့ေသာအပတ္ကဟု ထင္ပါသည္။

ကန္႔ဘလူမွမိတ္ေဆြတစ္ဦးျဖစ္သူ ကိုစန္းေအာင္ထံ ဖုန္းဆက္ရင္း လြန္ခဲ့ေသာဒီဇင္ဘာလ ၃ ရက္ ေန႔က မိမိ၏စာေပေဟာေျပာပြဲအေၾကာင္းကို ေရာက္သြားၾက၏။

သူက " ဒီကေန႔မနက္ကေတာင္ လက္ဘက္ရည္ဆိုင္မွာ ခင္ဗ်ားရဲ ႔စာေပေဟာေျပာအေၾကာင္းကို က်ေနာ္တို႔ ေျပာျဖစ္ၾကေသးတယ္ " ဟု အစခ်ီၿပီး " ဒီတစ္ခါ ခင္ဗ်ားေျပာတာကို ဟိုတစ္ခါ ခင္ဗ်ား အမ်ိဳးသားစာေပဆု ရတုန္းက ေျပာတာထက္ ပိုႀကိဳက္တယ္ဗ်ာ။ မွတ္မိတယ္ မဟုတ္လား။ အဲဒီအေခါက္က အမ်ိဳးသားစာေပဆုရ ဆရာညိဳ၀င္းတို႔ သံလ်င္ေမာင္ေမာင္ဦးတို႔နဲ႔အတူ ခင္ဗ်ား ကန္႔ဘလူကိုလာၿပီး ေဟာေျပာသြားတာေလဗ်ာ " ဟု ၁၉၈၇ ႏွစ္က မိမိတို႔၏စာေပေဟာေျပာပြဲကို ရည္ ညႊန္းေျပာပါသည္။

မွန္ပါသည္။


မိမိ၏ ယခုတစ္ေခါက္စာေပေဟာေျပာပြဲမွာ ကန္႔ဘလူၿမိဳ ႔၌ ဒုတိယအႀကိမ္ျဖစ္သည္။ ဟိုတစ္ခါက ပထမအ ႀကိမ္တြင္ မိမိသည္ ပူပူေႏြးေႏြး အမ်ိဳးသားစာေပဆုရကာစျဖစ္သျဖင့္ မိမိ၏စာေပဆုရစာအုပ္ျဖစ္ေသာ "သိ မွတ္ဖြယ္ရာ အေၾကာအဆစ္ေရာဂါမ်ား" အေၾကာင္းကို အဓိကထားၿပီးေျပာခဲ့ပါသည္။

ယခုတစ္ေခါက္ေဟာေျပာရာတြင္မူ အမိျမန္မာျပည္ကိုလြမ္းေၾကာင္းေျပာရင္း ျမန္မာအစားအစာအခ်ိဳ ႔ကို အာ သီသရွိကာ လြမ္းရေၾကာင္းပါ ထည့္သြင္းေျပာခဲ့ပါသည္။ ဥပမာအျဖစ္ ျမန္မာျပည္က ထပ္တရာႏွင့္ စင္ကာပူ က ပလာတာတို႔၏ မတူေသာအရသာမ်ားကို နႈိင္းယွဥ္ေျပာျပပါသည္။ 


အရသာမတူသည္မွာ ဂ်ံဳစပ္ပံုမတူေသာေၾကာင့္လည္း ျဖစ္နိုင္၏။ မုန္႔လုပ္နည္းမတူေသာေၾကာင့္ လည္း ျဖစ္နိုင္၏။ ျမန္မာျပည္က ထပ္တရာကို မုန္႔ရိုက္စဥ္ကတည္းက အထပ္ကေလးေတြျဖစ္ ေအာင္လုပ္ထားၿပီး ဆီႏွင့္ေက်ာ္ၿပီးၿပီးခ်င္း မုန္႔၏ပြရြေသာေဘးသား ၂ ဘက္ကို လက္ဖ၀ါး ၂ ခုအ ၾကားမွာရိုက္လိုက္ေသာအခါ အလႊာေလးမ်ား မြထြက္လာကာ စားလို႔အလြန္ေကာင္းလွေပစြ။ စင္ကာပူက ပလာတာသည္ ျမန္မာနိုင္ငံက ထပ္တရာကဲ့သို႔ အထပ္ကေလးေတြမပါဘဲ တစ္ျပားတည္းသာျဖစ္သည္။ ေဘးသားကို လက္ဖ၀ါးျဖင့္ ရိုက္ ေပးေသာ္လည္း မြမထြက္လာပါေခ်။

သို႔မို႔ေၾကာင့္ ျမန္မာျပည္က မြမြရြရြ ထပ္တရာကို လြမ္းေၾကာင္းေျပာမိသည္။

ေဟာေျပာပြဲၿပီးေသာအခါ မိမိတို႔အာလံုး ပိေတာက္သိဂ ႌခန္းမထဲမွ ထြက္လာခဲ့ၾကပါသည္။ ဆိုင္တစ္ ဆိုင္တြင္ ညစာ သြားစားၾကရန္ျဖစ္၏။

သည္အခ်ိန္တြင္ အသက္ ၂၀ ေက်ာ္ ၃၀ ခန္႔ရွိမည္ဟုထင္ရေသာ လူငယ္တစ္ဦးက မိမိအနားသို႔ ခပ္ကုပ္ကုပ္ ေလးကပ္လာၿပီး ပလတ္စတစ္အိတ္ကေလး ၁ အိတ္ကို မ၀ံ့မရဲျဖင့္ ကမ္းေပးပါသည္။ ပထမေသာ္ မိမိမွာ ေၾကာင္အမ္းအမ္းျဖစ္သြားမိ၏။ ေနာက္ေတာ့မွ သူက "ဆရာႀကီးစားဖို႔ ထပ္တရာပါ ခင္ဗ်" ဟု ေျပာေလသည္။

ဒီေတာ့မွ လက္ထဲတြင္ကိုင္ထားေသာ ပလတ္စတစ္အိတ္ကေလး၏ ပူပူေႏြးေႏြးအထိအား သတိျပဳမိကာ သ ေဘာေပါက္သြားရေတာ့၏။

ျမန္မာနိုင္ငံက ထပ္တရာကို လြမ္းေသာ စားခ်င္ေသာ စာေရးဆရာအား သူ႔ေဟာေျပာပြဲကို လာၿပီး နားေထာင္ ေသာ စာဖတ္ပရိသတ္လူငယ္ေလးတစ္ဦးက ေဟာေျပာပြဲမၿပီးခင္ေလးမွာ မရအရ သြား ရွာ၀ယ္ကာ ပူပူေႏြး ေႏြး အခ်ိန္မီ လာေပးခဲ့ျခင္းပင္ျဖစ္သည္။

သူ႔ေစတနာကို မိမိ ေလးစား၍ မဆံုးနိုင္ပါ။ ေက်းဇူးတင္လို႔လည္း မဆံုးနိုင္ပါ။


မိတ္ေဆြ ကိုစန္းေအာင္ (ေမာင္လူေဒါင္း - ကန္႔ဘလူ) ကေတာ့ စာေရးဆရာပီပီ " ကဲဗ်ာ၊ ၾကည့္ စမ္းပါဦး၊ ဘယ္ေလာက္မ်ား ၾကည္နူးစရာေကာင္းလိုက္သလဲ။ ဒါ စာဖတ္သူက စာေရးဆရာကို ခ်စ္တာေလ" ဟု တယ္လီဖုန္းထဲမွာ မွတ္ခ်က္ျပဳၿပီး ေျပာခဲ့ပါသည္။ 














No comments:

Post a Comment