"ဘေလာ့လုပ္ၿပီး စာေတြ ေရးစမ္းပါဗ်ာလို႔" တိုက္တြန္းသူေတြက တိုက္တြန္း ခဲ့ၾကတာ ၾကာခဲ့ပါၿပီ။ တိုက္တြန္းၾကတဲ့ အရင္းႏွီးဆံုးမိတ္ေဆြမ်ားထဲက တစ္ဦးကေတာ့ အေမရိကန္မွာေရာက္ေနတဲ့ ေဒါက္တာေသာင္းတင္ (စာေရးဆရာ လူမ်ိဳးေနာ္)ပါ။ ဇနီးျဖစ္သူက အနီးကပ္ အားေပးတိုက္တြန္းခဲ့ သလို သမီးျဖစ္သူကေတာ့ ယခုဘေလာ့ကို အစမွအဆံုး လုပ္ေပးခဲ့တာ ျဖစ္ တယ္။ ေရးမယ္ ေရးမယ္နဲ႔ အခုမွပဲ ေရးျဖစ္ပါေတာ့တယ္။ ကမာၻမွာ အရည္ အေသြး အေကာင္းဆံုးကၽြန္းထြက္ရွိတဲ့ အမိျမန္မာျပည္နဲ႔ ကၽြန္းပင္ေတြ ၀န္း ရံထားေလ့ရွိခဲ့တဲ့ ေမြးဇာတိ ကန္႔ဘလူၿမိဳ႔ကို အမွတ္တရ ဂုဏ္ျပဳ႔လ်က္ ဒီဘေလာ့၏အမည္ကို 'ကၽြန္းသာယာ'လို႔ ေပးလိုက္ပါသည္။

Saturday, December 31, 2011

အညာစာ

‘အညာစာ’ ဆိုလို႔ တကတဲ တလြဲမထင္လိုက္ၾကပါနဲ႔ဦး။

လိမ္ညာၿပီးစားတဲ့အစားအစာကို ေျပာတာမဟုတ္ရပါဘူး။ အညာအရပ္ေဒသေတြမွာ စားေလ့ေသာက္ ေလ့ရွိၾကတဲ့ အစားအစာေတြကို ေျပာတာရယ္ပါ။ 

ကိုေသာင္းၾကည္၏အိမ္မွာ စားရင္းေသာက္ရင္း အမွတ္တရပါ။
စားၿပီးေတာ့ အစာေက်ရေအာင္ ဒန္းပါစီးခဲ့ေသးတယ္။
ကိုေသာင္းၾကည္ စင္ကာပူကိုလာစဥ္က စာေရးသူတို႔အိမ္တြင္ အမွတ္တရ (ဧၿပီလ၊ ၂၀၁၁)။

 

ျမန္မာလူမ်ိဳးဆိုတာက ကိုယ္ေမြးဖြားရာဇာတိကအစားအစာေတြကို (အညာကအစားအစာပဲျဖစ္ျဖစ္ ေအာက္ျပည္ေအာက္ရြာကအစားအစာပဲျဖစ္ျဖစ္ ေျမလတ္ကအစားအစာပဲျဖစ္ျဖစ္) ျမန္မာျပည္ထဲမွာပဲ ေနေန၊ ျမန္မာနိုင္ငံရဲ ႔ ျပင္ပကိုပဲေရာက္ေနေရာက္ေန သတိတရစားခ်င္တတ္ၾကတာ ခ်င္ျခင္းျဖစ္ေလ့ရွိ ၾကတာ ဓမၼတာပါ။ အဲဒီလို မိမိအရပ္ ေဒသကအစားအစာေတြကို ျပင္းျပင္းျပျပေတာင့္တေနသ၍ မိမိ ဟာ အဲဒီအရပ္သူအရပ္သား ဒါမွမဟုတ္ အဲဒီနိုင္ငံသူနိုင္ငံသားဆိုတဲ့စိတ္ မေပ်ာက္ဖူးဆိုတာျပတာပါပဲ။ ဒီလိုေျပာနိုင္မယ္ ထင္ပါတယ္။

စာေရးသူကေတာ့ နိုင္ငံရပ္ျခားမွာေရာက္ရွိေနတာ ႏွစ္အတန္ၾကာေျငာင္းခဲ့လွၿပီျဖစ္ေပမယ့္ ျမန္မာျပည္ ကအစားအစာမွျမန္မာျပည္ကအစားအစာျဖစ္ေနရဆဲပါ။ ေရာက္ေနတဲ့နိုင္ငံက အစားအစာမ်ားနဲ႔‘ဗိုလ္စာ’ ေတြကို မက္မက္စက္စက္ မရွိလွပါဘူး။ ျမန္မာအစားအစာဆို ‘အညာစာ’ေသာ ‘ေအာက္ စာ’ေသာဆိုတဲ့ ခြဲျခားမႈမ်ိဳးလည္း မရွိပါဘူး။

သို႔ေပမယ့္ ကိုယ့္ဇာတိျဖစ္တဲ့အညာေဒသကို ျပန္ေရာက္ၿပီဆိုရင္ျဖင့္ အညာစာေတြကို စံုေစ့ ႏူိင္သ၍ စံုေစ့ေအာင္စားပါေတာ့တယ္။ ဒါကလည္း ကိုယ္တိုင္တကူးတကရွာဖို႔မလိုပါဘူး။ သိတယ္မဟုတ္လား။ ေဆြမ်ိဳးေတြ အေပါင္းအသင္းေတြက အလိုက္သိတတ္စြာနဲ႔ “ဟိုဟာ စားခ်င္လား။ ဒီဟာ စားမလား။ ဘာ မ်ားေကာ စားခ်င္ေသးလဲ“ဆိုၿပီး ေစတနာဗရပြနဲ႔ကို ေကၽြးတတ္ၾကတာ။ ပါးစပ္ေတာင္ ေယာင္ၿပီးဟ,ဖို႔ မလိုဘူးေလ။

မွတ္ထား၊ ဒါမ်ိဳး ျမန္မာမွာပဲရွိမယ္လို႔။

အခုတစ္ေခါက္က ဇနီးရဲ ႔”အႀကီး”(ႀကီးေတာ္)ျဖစ္သူ ေနထိုင္မေကာင္းလို႔ျပန္လာရတာဆိုေတာ့ မိမိဇာ တိၿမိဳ ႔ကို မသြားေရာက္နိုင္ခဲ့ဘူး။ အညာစာကိုစားခ်င္ရင္ ရန္ကုန္ကစားေသာက္ ဆိုင္ေတြမွာပဲ စားရ ေတာ့မယ္။

ေတာ္ပါေသးတယ္။ တကယ္က အဲဒီလိုစားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာသြားၿပီးစားဖို႔ မလိုခဲ့ျပန္ဘူး။ မိတ္ေဆြကို ေသာင္းၾကည္ရဲ ႔ထက္သန္တဲ့ေစတနာေၾကာင့္ သူ႔လက္ရာကန္႔ဘလူအစာအစားေတြကို သူ႔အိမ္မွာ တစ္ ေနရာထဲ တစ္ထိုင္ထဲ စားခဲ့ရတာ။ ေက်းဇူးကမၻာပါ ေနာင္ေတာ္ႀကီး ကိုေသာင္းၾကည္ေရ။ မေမ့ဘူးဗ်ာ။

ေနပါဦး၊ ဘာေတြစားခဲ့ရတယ္ဆိုတာ မေျပာရေသးဘူး။ ေျပာမယ္ဗ်။

ေခါဆီေၾကာ္၊ 

မႏၱေလးပဲေၾကာ္နဲ႔ ၾကက္သြန္ေၾကာ္။ 

ေနာက္ၿပီးေတာ့ ေကာက္ညွင္းေပါင္းနဲ႔ စားေတာ္ပဲျပဳတ္။ 

အားလံုး သူကိုယ္တိုင္လုပ္တာ။ သူ႔ဇနီးက သားရွိတဲ့စင္ကာပူကိုသြားေနတာမို႔ အိမ္မွာမရွိဘူး။

ေနပါဦး။ အေရးႀကီးဆံုးဟာေျပာဖို႔ က်န္ေနေသးတယ္။

ဒီလိုပါ …

အားလံုးစားလို႔ သိပ္ေကာင္းတယ္ဆိုတာေပါ့။

No comments:

Post a Comment