"ဘေလာ့လုပ္ၿပီး စာေတြ ေရးစမ္းပါဗ်ာလို႔" တိုက္တြန္းသူေတြက တိုက္တြန္း ခဲ့ၾကတာ ၾကာခဲ့ပါၿပီ။ တိုက္တြန္းၾကတဲ့ အရင္းႏွီးဆံုးမိတ္ေဆြမ်ားထဲက တစ္ဦးကေတာ့ အေမရိကန္မွာေရာက္ေနတဲ့ ေဒါက္တာေသာင္းတင္ (စာေရးဆရာ လူမ်ိဳးေနာ္)ပါ။ ဇနီးျဖစ္သူက အနီးကပ္ အားေပးတိုက္တြန္းခဲ့ သလို သမီးျဖစ္သူကေတာ့ ယခုဘေလာ့ကို အစမွအဆံုး လုပ္ေပးခဲ့တာ ျဖစ္ တယ္။ ေရးမယ္ ေရးမယ္နဲ႔ အခုမွပဲ ေရးျဖစ္ပါေတာ့တယ္။ ကမာၻမွာ အရည္ အေသြး အေကာင္းဆံုးကၽြန္းထြက္ရွိတဲ့ အမိျမန္မာျပည္နဲ႔ ကၽြန္းပင္ေတြ ၀န္း ရံထားေလ့ရွိခဲ့တဲ့ ေမြးဇာတိ ကန္႔ဘလူၿမိဳ႔ကို အမွတ္တရ ဂုဏ္ျပဳ႔လ်က္ ဒီဘေလာ့၏အမည္ကို 'ကၽြန္းသာယာ'လို႔ ေပးလိုက္ပါသည္။

Sunday, August 26, 2012

ေခါဆီ ရီပက္ေကးခ်င္း အန္ပက္ေကးခ်င္း ဇာတ္လမ္း


ယခုၾသဂုတ္လမွာ စင္ကာပူနိုင္ငံ အမ်ိဳးသားေန႔ (National Day) ရံုးပိတ္ရက္နဲ႔ ေက်ာင္းပိတ္ရက္ေတြ ဆက္သြားတာေၾကာင့္ စေန တနဂၤေႏြအပါအ၀င္ အားလပ္ရက္ ၄ ရက္ခြဲ ရလိုက္တာျဖစ္လို႔ အိမ္မွာ ၄ ရက္ ခြဲႀကီးမ်ားေတာင္ အၿငိမ့္သား ‘ႏွပ္’နိုင္ခဲ့ပါတယ္။

ဒီအခါမွာ အိမ္ထဲမွာကုပ္ၿပီး သတင္းစာဖတ္လိုက္ အင္တာနက္လုပ္လိုက္ ဘေလာ့ေရးလိုက္ စာအုပ္ေတြ ဖတ္လိုက္ ျမန္မာျပည္က မိတ္ေဆြေတြဆီ တယ္လီဖုန္းေလးလွမ္းေျပာလိုက္ YouTube က ျမန္မာအၿငိမ့္ ေတြၾကည့္လိုက္ရွိေနတဲ့ အိမ္ဦးနတ္ကို အိမ္ရွင္မက ျမန္မာအစားအစာေလးေတြ တစ္မ်ိဳးၿပီးတစ္မ်ိဳး လုပ္ ေကၽြးရင္း ပါရမီျဖည့္ရွာခဲ့ပါတယ္။

မိမိကလည္း ကိုယ့္ျမန္မာအစားအစာမွ ကိုယ့္အစားအစာျဖစ္ေနတာေၾကာင့္ အိမ္ရွင္မ လုပ္ေကၽြးသမွ် တစ္ ခုမက်န္ အမွတ္ျပည့္ေပးၿပီး မၿငီးမျငဴ စားပစ္လိုက္တာပါပဲ။ 


ရြရြၾကြပ္ၾကြပ္ ေခါဆီေၾကာ္ရယ္၊ ငါးမုန္႔ေၾကာ္ရယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး မီဖုတ္ေဖ်ာ္ရယ္၊ လက္ဘက္ရည္ရယ္ ...။

ဒီအစားအစာေတြထဲမွာ စားရခဲတာလည္းျဖစ္ မစားရတာလည္း အေတာ္ေလးၾကာေနၿပီျဖစ္တဲ့ အစားအစာ တစ္ခုကေတာ့ ေခါဆီေၾကာ္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ မွတ္မွတ္ရရ ေခါဆီေၾကာ္ကို ေနာက္ဆံုးစားခဲ့ရတာ ၿပီးခဲ့တဲ့ႏွစ္ ဒီဇင္ဘာလကျဖစ္တယ္။ စာေရးသူတို႔ဇာတိကေန ရန္ကုန္မွာေရာက္ရွိကာ အေျခခ်ေနတဲ့ ကန္႔ဘလူသားႀကီး ကိုေသာင္းၾကည္က ျမန္မာျပည္ ေခတၲ ျပန္ေရာက္ေနတဲ့ စာေရးသူတို႔ဇနီးေမာင္ႏွံအား သူ႔အိမ္ကို တကူးတက ဖိတ္ၿပီး သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေကၽြးခဲ့တာ။ ၿပီးခဲ့တဲ့ ဒီဇင္ဘာလထဲမွာပဲ  ဒီအေၾကာင္းအရာေလးကို မွတ္မွတ္ရရ ‘အညာစာ’ဆိုတဲ့ေခါင္းစဥ္ေလးနဲ႔ ကၽြန္းသာယာမွာ ေရးခဲ့ေသးတာ။  

ေခါဆီကို ပင္နင္းစူးလားက ျမန္မာဆိုင္မွာ ေတြ႔တာနဲ႔ အိမ္ရွင္မက ၀ယ္လာခဲ့တာ။ ဆီပူပူနဲ႔ ရြေနေအာင္ ေၾကာ္ ထားတဲ့ ေခါဆီေၾကာ္က လက္ဘက္ရည္နဲ႔ဆို ဘာလိုက္သလဲ မေမးနဲ႔ေလ။ အေပၚသားက ရြရြၾကြပ္ၾကြပ္ျဖစ္ၿပီး အတြင္းသားက အိအိေထြးေထြးမို႔ မြန္ျပည္နယ္ကေလသံနဲ႔ ေျပာရရင္ “စားလို႔ေကာင္းမွ ေကာင္း”ထဲကပါပဲ။   

ဟိုတုန္းက ျမန္မာျပည္ကိုျပန္တိုင္း ေမြးဇာတိျဖစ္တဲ့ ကန္႔ဘလူကို အၿမဲေရာက္ေအာင္သြားျဖစ္ တယ္။ ျပန္တဲ့ လေတြက နို၀င္ဘာ ဒီဇင္ဘာလေတြျဖစ္လို႔ ကန္႔ဘလူမွာ ေခါဆီအျဖဴအနက္ေတြ ရေနၿပီ။ ေစ်းထဲေရာက္တာ နဲ႔ လင္ပန္းေလးေတြေပၚမွာ စီစီရီရီ တင္ထားတဲ့ ေခါဆီေတြကို တစ္ေစ်းလံုးအႏွံ႔ မေတြ႔ခ်င္ မျမင္ခ်င္အဆံုး ပဲ။ ေခါဆီအျဖဴေလးေတြက ေဖြးေဖြးႏုႏု။ ေခါဆီအမဲေတြက နက္နက္ခ်ိပ္ခ်ိပ္။

ဒါေပမယ့္ မ၀ယ္ပါဘူး။ ၀ယ္ဖို႔ မလိုတာမို႔ပါ။

ဒီလိုေလ …

ေစ်းကို မထြက္လာခင္ကတည္းက အမ်ိဳးအေဆြတစ္ခ်ိဳ ႔ အိမ္ကို အေစာႀကီးေရာက္လာၾကၿပီး စာေရးသူႀကိဳက္ တတ္တာေတြကို သိေနၾကလို႔ “ဟိုဟာ မ၀ယ္နဲ႔” “ဒီဟာ မ၀ယ္နဲ႔”ဆိုၿပီး အၿပီးကို လာမွာထား လာေျပာထား ၾကတာ။ သူတို႔ ၀ယ္ၿပီး လာပို႔ေပးမယ္။ သူတို႔ လုပ္ၿပီး လာပို႔ေပးမယ္ ဒါမွမဟုတ္ သူတို႔အိမ္ကို ဖိတ္ေကၽြးမယ္ လို႔ေပါ့။ ဟဲ.. ဟဲ .. တယ္နိပ္ပါလား။  

ဒါတင္ဘယ္ဟုတ္ေသးမွာလဲ။ ျပန္လာေတာ့လည္း ထည့္ေပးလိုက္ၾကေသးတာ။ စင္ကာပူမွာ စားဖို႔ပါတဲ့ေလ။ ဒါေပမယ့္ ရန္ကုန္ေရာက္ေတာ့ ေခါဆီက ျပသနာစ,ပါေတာ့တယ္။ ကန္႔ဘလူကေန ထြက္လာၿပီး ရန္ကုန္ကို တစ္ရက္ ႏွစ္ရက္နဲ႔ ေရာက္တာမ်ိဳးမွ မဟုတ္တာ။ ကန္႔ဘလူက အေမ့အမ်ိဳးေတြဆီ သြားရသလို ေရႊဘိုက အေဖ့အမ်ိဳးေတြဆီကို မသြားလို႔ ဘယ္ျဖစ္ပါ့မလဲ။ အနည္းေလးေတာ့ ၂ ရက္ေလာက္ ကုန္တာ။

တစ္ခါ ေရႊဘိုကေန မႏၲေလးကိုသြား။ အဲဒီမွာလည္း အေဖ့ဘက္ အေမ့ဘက္အမ်ိဳးေတြရွိေတာ့ ေနာက္ထပ္ ၂ ရက္ ကုန္ရျပန္ေကာ။ ဒါေတာင္ ေရႊဘိုနဲ႔မႏၲေလးက အမ်ိဳးေတြက ခဏေလး ေနရေကာင္းလားဆိုၿပီး မေက်မ နပ္နဲ႔ စကားနာ အထိုးခံရတတ္ေသးတယ္။

အဲ .. ေစာေစာကေျပာတဲ့ ရန္ကုန္မွာ ႀကံဳရတဲ့ ေခါဆီျပသနာကို ဆက္ၿပီး ေျပာရဦးမယ္။

ရန္ကုန္ကို ျပန္ေရာက္ေတာ့ ထံုးစံအတိုင္း ပါလာတဲ့အထုပ္ေတြေျဖတဲ့အခါ ေခါဆီေတြ မႈိတက္ေနတာေတြ႔ရ တယ္။ ကန္႔ဘလူက ထုပ္ေပးလိုက္တဲ့ အင္ဖက္ေတြကို တစ္လႊာခ်င္း ေျဖလိုက္တာနဲ႔ ေခါဆီအခ်ပ္တိုင္းရဲ ႔ ပတ္ပတ္လည္မွာ မိႈဖတ္တြ ေတြ႔ရေတာ့တာ။  

ဒီအခါမွာ ရန္ကုန္အိမ္က အမတို႔မိသားစု အလုပ္မ်ားကုန္ၾကရတယ္။ အိမ္ရွင္မရဲ ႔အမနဲ႔ ညီမေတြက ေခါဆီ တစ္ခ်ပ္စီက မိႈေတြကို ဓားနဲ႔ျခစ္ ေရစင္စင္ေဆးၿပီး စေကာေတြနဲ႔ ေနလွမ္းၾကရတာ။ ေျခာက္သြားေတာ့ ပ လတ္စတစ္နဲ႔ ရီပက္ေကးခ်င္း (repackaging) ျပန္လုပ္ၿပီး စင္ကာပူကို ယူလာခဲ့ၾကရတယ္။  

စင္ကာပူကို ျပန္ရာက္လာတဲ့အခါ လက္ေဆာင္ေပးလိုက္ၾကသူေတြ ေပးလိုက္ရက်ိဳးနပ္ေအာင္ရယ္၊ ရန္ကုန္ မွာ ဒုကၡခံၿပီး ျခစ္-ေဆး-လွမ္း လုပ္ေပးလိုက္ၾကရသူေတြ ပင္ပမ္းရက်ိဳးနပ္ေအာင္ရယ္ ရီပက္ေက့ခ်င္းလုပ္ ထားတဲ့ ျမန္မာေခါဆီကို အန္ပက္ေကးခ်င္း (unpackaging) လုပ္ၿပီး တ၀တၿပဲႀကီး စားပစ္လုိက္ၾကရပါေတာ့ တယ္။ 

မွတ္ခ်က္။  ။ ဒီစာေလးကိုဖတ္ၿပီး အညာသူ အညာသားမ်ား သြားရည္(သေရ)က်ျခင္း သည္းခံပါ။
 

No comments:

Post a Comment