၁၃၇၇ ခုႏွစ္၊ ၀ါေခါင္လျပည့္ေက်ာ္ ၁၂ ရက္
မလကၠားၿမိဳ ႔သိုု႔ တစ္ေန႔ခရီး (၃)
‘ပရာနာကန္’
(Peranakan) ကိုု စထရိတ္စ္တရုုတ္လူမ်ိဳး (Straits Chinese) ဟုုလည္းေခၚ ၾကၿပီး မေလး ရွားနိုုင္ငံရွိ
ပီနန္း (Penang)ႏွင့္မလကၠားၿမိဳ ႔ (Malacca) မ်ားတြင္အေျခခ်ေန ထိုုင္ၾကသည္။
ေန႔လည္စာကိုု
ညိဳးညာ (ေခၚ) ပရာနာကန္အစားအာမ်ားျဖင့္ စားၾကရ၏။ ယင္းအစားအစာမ်ားမွာ မူလ တရုုတ္အစားအစာကိုု
မေလးအစပ္ခ်က္နည္းျဖင့္ ေပါင္းစပ္ထားသည္ဟုု နားလည္မိပါသည္။ ပရာနာကန္ အစားအစာေရာင္းခ်ေသာစားေသာက္ဆိုုင္မ်ားကိုု မေလးရွားႏွင့္စင္ကာပူနိုုင္ငံမ်ားတြင္ ေတြ႔နိုုင္ေလသည္။
ခရီးသြားကုမၸဏီက
ႀကိဳတင္စီစဥ္ထားေပးသျဖင့္ Ole Sayang စားေသာက္ဆိုုင္တြင္ မိမိတိုု႔အတြက္
စားပြဲႀကီး ၄ ၀ိုုင္းကိုု ေန႔ခင္းလူမ်ားခ်ိန္တြင္ အခက္အခဲမရွိ ေနရာရခဲ့၏။
အစားအစာမ်ားမွာ
ၾကာဇံေၾကာ္၊ ငါးေခါင္းဟင္း၊ တိုုဟူးဟင္း၊ ၾကက္သားဆီျပန္ဟင္း၊ ကဇြန္းရြက္ေၾကာ္၊ ၾကက္ဥေၾကာ္၊ ေရဘ၀ဲဟင္း (squid)၊ အိုုတပ္-အိုုတပ္ (Otak-Otak) ဆိုုသည့္ ေထာင္းထားေသာငါးကိုု ငွက္ေပ်ာဖက္ႏွင့္ထုုတ္ၿပီး
မီးကင္ထားေသာအစာတိုု႔ျဖစ္ၾကသည္။
စားေသာက္ဆိုုင္အတြင္းစားေနစဥ္
ဆိုုင္နံရံမွာခ်ိပ္ထားေသာ ေရွးေခတ္က ပရာနာကန္ရိုုးရာအ၀တ္အစား မ်ားႏွင့္ဓာတ္ပံုုမ်ားကိုု
မ်က္ေစ့ေရာက္သြားမိသည္။ အတိတ္၊ ပစၥဳပၸန္၊ အနာဂတ္ ကာလ ၃ ပါးတြင္ အတိတ္ သည္ ေလ့လာရန္စိတ္၀င္စားဖြယ္ေကာင္းလွ၏။
သိုု႔ႏွင့္ ဓာတ္ပံုုမ်ားကိုုၾကည့္ရင္း
အေတြးဆန္႔မိ၏။
သြားေလရာရာမွာ ေရွးေခတ္က ပရာနာကန္ယဥ္ေက်းမႈအေငြ႔အသက္မ်ားကိုု အနံ႔ခံရွဴရိႈက္ခံစားၾကည့္မိ သည္။
အိမ္ေထာင္ပရိေဘာဂမ်ား၊
အိမ္မ်ား၊ မုုဒ္ဦးျပသာဒ္မ်ား လုုပ္ငန္းမ်ား စသည္စသည္။
ထိုု႔ေၾကာင့္လည္း မလကၠားၿမိဳ ႔သည္ ပရာနာကန္ယဥ္ေက်းမႈရွိေသာၿမိဳ ႔အျဖစ္ သြားေရာက္လည္ပတ္သူ နိုုင္ငံျခားသားမ်ားေသာၿမိဳ ႔ဟုု ထင္ရွားျခင္းျဖစ္ပါမည္။
ထိုု႔ေၾကာင့္လည္း
နံနက္ ၈ နာရီခြဲေလာက္
မနက္စာသားၿပီးကတည္းက ဘာမွမစားရေသးသျဖင့္ မိမိတိုု႔အားလံုုး ဆာဆာႏွင့္ စားလိုုက္ၾကေတာ့၏။
စားေသာက္ၿပီးေသာအခါ ဆိုုင္ေရွ ႔မွာ သူ႔အစုုႏွင့္သူ အမွတ္တရဓာတ္ပံုုရိုုက္ၾကသည္။ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးေပးၾက ကုုန္သည္။
ပဲေပးလိုု႔၀ေသာအခါ စင္ကာပူလူမ်ိဳးတိုု႔၏ ထင္ရွားေသာ၀ါသနာတစ္ခုုျဖစ္သည့္ ေရွာ့ပင္း (shopping) လုုပ္ရန္ ဘတ္စ္ကားရွိရာသိုု႔ သြားၾကပါေတာ့သည္။
No comments:
Post a Comment